Literatura Boris in Tildica. (del Fabbro)

Tukaj so dostopni sadovi Tematske poti Na svoji zemlji. Na razpis Jaz na svoji zemlji so prispeli trije filmi treh različnih generacij: osnovnošolske, dijaške in študentske.    

Jaz na svoji zemljiJaz na svoji zemlji
Scenarij Mija Kramar, režija Bor Ravbar, igrajo člani družine Ravbar in Kramar, Katarina Fular, 2013, 5 minut.
Filmski prvenec najmlajših avtorjev govori o deklici, ki želi postati baletka, njen oče pa hoče, da trenira nogomet. Sporočilo filma je: bodi na svoji zemlji = postavi se zase.

Na svoji zemljiNa svoji zemlji
Avtorji člani filmskega krožka na Gimnaziji Tolmin pod vodstvom Darka Sinka, produkcija Gimnazija Tolmin, 2013, 6 minut.
Kratek dokumentarni film tolminskih dijakov prikazuje utrinke z odprtja Tematske poti Na svoji zemlji na Grahovem ob Bači in Koritnici oktobra 2012.

Black and blueBlack and blue / Črno in modro 
Scenarij David Sipoš, Tim Žibrat, režija David Sipoš, igrajo Assija Sultanova, Viktorija Hartman Adjei, Stefania Boič, produkcija Sipoš Žibrat 2012, 7 minut. 
Igrani film prikazuje srečanje dveh osamljenih deklic na obali skrivnostnega jezera, ki postaneta prijateljici, vendar prijateljstvo ne traja dolgo.

 


Tukaj si lahko ogledate posnetke prireditve Praznik slovenskega filma (2013) in fotografsko reportažo z odprtja Tematske poti Na svoji zemlji (2012). Dogodka sta bila posvečena ustvarjalcem filma in sta potekala v duhu filma.

Praznik slovenskega filmaPraznik slovenskega filma: Ob 65-letnici filma Na svoji zemlji
Kamera in montaža Andrej Rutar, posneto v sklopu projekta Tematska pot Na svoji zemlji, zanjo Občina Tolmin, 2013, 52 minut.
Pogovoru z ustvarjalci filma Na svoji zemlji in Srečen za umret sledi nastop Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič.

ODPRTJE TEMATSKE POTI NA SVOJI ZEMLJI
Grahovo ob Bači, Koritnica, 6. oktober 2012

Avtor fotografij: Ivan Merljak  

Odprtje
Odprtja so se udeležili ustvarjalci filma Na svoji zemlji in začetniki slovenske profesionalne kinematografije: igralec Aleksander Valič in gospa Valič, filmska Tildica Štefka Drolc, poleg nje župan Občine Tolmin Uroš Brežan, scenograf Tone Mlakar, montažerka Darinka Peršin, tajnica režije Rapa Šuklje, Emilija Soklič iz tehnične ekipe, gospa Tušar, direktor fotografije in montažer Ivan Marinček, snemalec iz prve filmske kipe Žaro Tušar.

Odprtje Odprtje
Snemalec Ivo Belec, tudi član ekipe filma Na svoji zemlji, je s kamero dokumentiral dogodek. Predsednik KS Grahovo ob Bači Stanko Šorli je zbrane nagovoril v duhu filma: Tovarišice in tovariši!
Odprtje Odprtje
Župan Občine Tolmin Uroš Brežan verjame, da bo tematska pot pripomogla k prepoznavnosti Baške grape in njenemu razvoju. Alenka Zgaga, predsednica Društva Baška dediščina in vodja projekta Tematska pot Na svoji zemlji, je avtorje in sodelavce projekta povabila na »oder«.
Odprtje Odprtje
Prireditev je vodila Špela Mrak kot partizanka Tildica iz filma Na svoji zemlji. Pesem Hej brigade hitite v filmu pojejo partizani na dolgem maršu, na harmoniki jih spremlja Oskar Kjuder, tokrat so jo zapeli učenci Osnovne šole Simon Kos iz Podbrda ob spremljavi Andraža Ambrožiča.
Odprtje Odprtje
Učenci Osnovne šole Dušan Munih z Mosta na Soči Jaša, Kristina, Žiga in Domen so recitirali Kajuhovo pesem Samo milijon nas je, ki jo v filmu bere Boris – Orlič.
Štefka Drolc in Aleksander Valič sta odgrnila prvo tematsko tablo Kapitulacija! Dol s fašisti! in tako svečano odprla Tematsko pot Na svoji zemlji.
Odprtje Odprtje
Drugi del odprtja je potekal na Koritnici, kjer so vaščani dvakrat zaigrali prizor Sezula se bom, ker grem poslednjič po svoji zemlji, da
so ga lahko videli vsi obiskovalci.
Nacist Adolf Kutchera, fašist Bichi in vojaki nastopijo grozeče; vaški igralci so talcem in tudi gledalcem nagnali strah v kosti.
Odprtje Odprtje
Travnikarica in Angelca zreta smrti v oči; zadaj desno člani filmske ekipe Na svoji zemlji pozorno spremljajo prizor.
Štefka Drolc je ganjena čestitala vaščankam, da so prizor odigrale še bolje, kot so ga pred petinšestdesetimi leti igralci. Za gospo Štefko se zadovoljna pogovarjata Mari Florjančič in Ivan Brišar, ki sta kot otroka sodelovala pri snemanju filma.

Na vrh

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
© 2012 Občina Tolmin. Vse pravice pridržane.