Aleksander Valič
Aleksander Valič s soprogo na razstavi. (Karla Kofol)


Leta 2008 so v Tolminskem muzeju šestdesetletnici filma Na svoji zemlji posvetili priložnostno razstavo in organizirali pogovor z ustvarjalci filma. Pozneje je razstava potovala po Primorskem in se ustalila na Grahovem ob Bači. V dvorani Krajevne skupnosti si jo lahko ogledate v Tematski sobi Na svoji zemlji, kjer je tudi ena od medijskih točk Tematske poti.


Razstavo Na svoji zemlji – 60 let kasneje je Tolminski muzej zasnoval kot spomin na nastanek prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma v želji, da tudi mlajšim generacijam predstavi čas, kraje, ustvarjalce in okoliščine snemanja filma. Odločitvi za muzejsko predstavitev filma je botrovalo tudi dejstvo, da smo Primorci, posebej pa še Tolminci, na to najzgodnejše filmsko delo tudi čustveno vezani. Osnovna zgodba filma je namreč zgodba tolminske vasi. Je pripoved o primorskem človeku v času fašistične okupacije in njegovem boju za »stoletne pravice na svoji zemlji«.

Kosmač
Ivan Marinček, Tone Mlakar in Ivo Belec na razstavi o snemanju filma Na svoji zemlji. (Karla Kofol)
Ciril Kosmač. (Arhiv TM)

S Tolminsko pa je povezano tudi nastajanje filma. Pripoved o Očku Orlu je v scenarij prelil tolminski rojak, pisatelj Ciril Kosmač. Prav na Tolminskem, v vaseh Koritnica in Grahovo ob Bači, so posneli večino zunanjih prizorov. Domačinom je zaradi naštetega film posebej blizu. Vzeli so ga za svojega in nekatere prizore in filmske besede povsem »posvojili« – postale so del kolektivnega spomina.

Razstava je bila prvič predstavljena javnosti v prostorih Tolminskega muzeja leta 2008. Spremljal jo je katalog in pogovor o filmu. Dve leti kasneje, ob 100-letnici rojstva Cirila Kosmača, je razstava pod naslovom Ciril Kosmač in film Na svoji zemlji gostovala še v Ilirski Bistrici in v Piranu, kraju, kjer je pisatelj prebil zadnji del svojega življenja. Njeno stalno domovanje je zdaj na Grahovem ob Bači. (Karla Kofol)

Na svoji zemlji – 60 let kasneje

Avtorica razstave in kataloga:
Karla Kofol (Tolminski muzej)
Oblikovanje razstave in kataloga: Marko Grego (Tolminski muzej)
Slikovno gradivo: Filmski arhiv pri Arhivu RS, Slovenska kinoteka, Kartografska in slikovna zbirka NUK, Tolminski muzej, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Na vrh

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
© 2012 Občina Tolmin. Vse pravice pridržane.