veseljeŠtefka Drolc in Aleksander Valič sta odgrnila tablo Kapitulacija in tako 6. oktobra 2012 odprla Tematsko pot Na svoji zemlji. (Ivan Merljak)

Tematska pot Na svoji zemlji dediščino filma trajno vpiše v prostor Baške grape s tematskimi tablami na lokacijah, kjer so bili posneti najpomembnejši prizori. Dopolnjujejo jih zgibanka, medijski točki na Grahovem ob Bači in pričujoča spletna stran.

Na osmih tematskih tablah predstavljamo sedem prizorov iz filma. Zaključna tabla stoji ob spomeniku, ki je posvečen snemanju filma. Mladim obiskovalcem sta namenjeni Orličeva zgodba in poljudna razlaga filmskih elementov v spodnjem delu vsake table. Tematske table temeljijo na fotogramih (sličicah iz filma) in fotografijah scenskega fotografa Erminia del Fabbra. Film Na svoji zemlji je shranjen v Slovenskem filmskem arhivu pri Arhivu Republike Slovenije. Glavnino Fabbrovega opusa o filmu Na svoji zemlji, več kot 2000 fotografij, hranijo v Slovenski Kinoteki.

zemljevid

Opis poti
Na Grahovem ob Bači stojijo tri table: prva je posvečena prizoru veselja ob kapitulaciji Italije in stoji na vogalu Doma krajanov, druga prizoru, ko belogardisti zaprejo Tildico, in stoji nad vaškim koritom ob Štefcovemu vrtu, tretja pa stoji poleg spomenika snemanju filma nasproti Brišarja (vsebinsko je ta zaključna). Pot se mimo cerkve spusti do reke Bače in čez Logarjevo brv vodi proti mogočnemu Logarjevemu mostu; pred viaduktom stoji tabla s prizorom miniranja mostu.

Na drugem bregu Bače se pot vzpne po pobočju Spodnjega Bukovega do točke, kjer so bili posneti uvodni kadri: Stane, glej jo, našo Grapo! Prava točka je precej visoko na lokalni cesti proti Zakojci, skoraj enaka tabla pa stoji na domačiji Pri Brelhu, od koder je lep pogled na obe vasi, čeprav je očišče precej nižje kot v filmu. Blizu domačije Pri Kobalu se pot po gozdni stezi spusti proti Zarakovcu in prečka Bačo pri balinišču. Po desnem bregu vodi do Koritnice, kjer se povzpne do korita V klancu in točke O, moj Jezus! Spodaj, v središču vasi, pod hišo Pri Gasarju je bil posnet antologijski prizor Sezula se bom, ker grem poslednjič po naši zemlji.

ekipa
Prizor zbiranja talcev v središču Koritnice leta 1947. (E. del Fabbro) Isti prostor leta 2012. (A. Furlan)
Vaja Odprtje
Vaščani vadijo za odprtje Tematske poti, pogled skozi izrez tematske table, 3.10.2012. (A. Zgaga)
Prizor Sezula se bom, ker grem poslednjič po naši zemlji na dan odprtja tematske poti, 6..10.2012. (I. Merljak)

Tematska pot s Koritnice po desnem bregu Bače zakroži nazaj na Grahovo ob Bači do spomenika snemanju filma, izdelka kiparja Petra Jovanoviča, in zaključne table. Najbližjo medijsko točko najdete v okrepčevalnici Pri Brišarju (05/380 4801, 031/784 581, bojana.brisar@gmail.com).

Napovedane skupine lahko začnejo tematski dan z ogledom filma Na svoji zemlji in razstave Tolminskega muzeja Na svoji zemlji – šestdeset let kasneje v tematski sobi v Domu krajanov na Grahovem ob Bači. Potem izberejo celovito različico (12 kilometrov, predviden čas ogleda 5 ur) Tematske poti, krajšo različico (7 kilometrov, predviden čas ogleda 3 ure) ali »sprehajalno različico« (2,5 kilometra peš, potem se zapeljemo do najvišje točke Stane, glej jo, našo Grapo! na cesti proti Zakojci, predviden čas ogleda 3 ure). Vodiči Društva Baška dediščina po želji organizirajo srečanje z domačini, ki se še spominjajo snemanja filma, ali pripravijo program ogleda druge kulturne in naravne dediščine Baške grape.

Tematska pot Na svoji zemlji je namenjena domačinom in obiskovalcem Baške grape, ljubiteljem filma in knjig, učencem, dijakom, študentom, družinam in upokojencem ter vsem, ki simpatizirajo z bojem zatiranih za osvoboditev. Pot je prosto dostopna. Gibalno ovirane osebe lahko dostopajo do večine tematskih tabel in do medijske točke Pri Brišarju. Otroke in mladino nagovarjata Orličeva zgodba in poljudna razlaga filmskih elementov, zanje smo pripravili tematske liste Orlič na svoji zemlji in tematske dneve Na svoji zemlji.

Na vrh

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

TEMATSKA POT NA SVOJI ZEMLJI

Grahovo ob Bači in Koritnica v Baški grapi

Upravlja: KTT Društvo Baška dediščina

http://drustvobaskadediscina.nvoplanota.si/

Kontakt: Alenka Zgaga, predsednica KTTDBD,

041 601 248, info@tpnasvojizemlji.si

© 2012 Občina Tolmin. Vse pravice pridržane.